Maarten Bouwhuis

Wat is er te leren van de FD Gazellen?

24 nov 2014 - Maarten Bouwhuis

Net als in 2013 heb ik dit jaar het grote voorrecht om de FD Gazellen te mogen uitreiken. FD Gazellen zijn bedrijven die drie jaar op rij minimaal 20% omzetgroei maken, en natuurlijk winst draaien. Dan sta je dus voor een zaal met topondernemers, wat een feest.

Er worden dit jaar 331 FD Gazellen uitgereikt in Nederland. Deze succesvolle bedrijven vertellen gezamenlijk waar de groei in de Nederlandse economie zit. Ze zijn vooral actief in IT, telecom, webwinkelen en personeelsdiensten. Nederland is een internationale internethub en dat is te zien bij de FD Gazellen.

Het FD schrijft: “De provincie Noord-Holland vormt met 75 Gazellen wederom de meest vruchtbare voedingsbodem voor snelgroeiende bedrijven. ICT-dienstverleners domineren de lijst. Bijna allemaal zijn ze gevestigd in Amsterdam.” En wat hen kenmerkt is samen te vatten in een woord: innovatie. Stuk voor stuk zijn het bedrijven die groeien door echt te innoveren.

In de provincie Drenthe is de Gouden Gazellen voor bedrijven met een omzet van 30 miljoen of meer gewonnen door Lubbers Transport. Maar in de transport gaat het slecht, ze hebben het zwaar. Hoe kan een bedrijf dan 20% groeien? Het antwoord laat zich raden: blijf innoveren en focus. Lubbers richt zich 100% op het transport in de olie- en gasindustrie. Met Nederlands als gas-hub en transportland gaan de zaken dus voor de wind.

In Zuid-Holland wint Funk-e Animations de Gouden gazelle voor bedrijven tot 2 miljoen omzet. Zij groeiden dus het allersnelst. Funk-e maakt online animatie-filmpjes die ingewikkelde zaken simpel uitleggen. Een gouden concept, want iedereen wil tegenwoordig zo’n filmpje op de website. Op 24 november kunnen zij ook de Rotterdamse Ondernemersprijs winnen. De Rotterdamse ondernemers van Coolblue en Vonq gingen hen voor. Eerst een FD Gazelle en dan de stadsprijs; die zullen ze wel winnen dus!

Presenteren samen met Marijke Roskam (BNR), ook dat is een feest!