Maarten Bouwhuis

Slapen mensen, slapen, als je succesvol wilt zijn!

06 okt 2014 - Maarten Bouwhuis

De Nederlander slaapt massaal te weinig en put zichzelf onnodig uit. Zeker de werkende Nederlander. Dit stelt Koen Gonnissen, bedrijfsathleet en sportcoach van mentallyfit.be. De Belg Koentje (zoals hij zichzelf graag noemt) was coach van Kim Clijsters toen zij haar comeback maakte als tennismama, en in 2009 en 2010 de US open won.

Onze batterij laadt op door goed te slapen, en dat doen we te weinig. Koen sprak als laatste key-note tijdens het pensioenseminar van Zwitserleven. Hij ging 30 minuten over zijn tijd heen, maar pakte de zaal volledig in met fitnessoefeningen en een hele grote spiegel over het slaapgedrag van de ondernemers in de zaal. Het zijn de schaarse momenten dat je als dagvoorzitter niet ingrijpt.

Er zijn vier redenen waarom wij slecht slapen.

  1. We komen slecht in slaap, de harde schijf draait nog op volle toeren.
  2. We slapen te licht. Onze hersenen komen niet in de diepe slaap
  3. We worden te vroeg wakker omdat de computer in ons hoofd al aanslaat.
  4. We slapen te kort. Minder dan 6 uur per nacht

Alle 300 gasten van Zwitserleven konden niet anders dan hun hand opsteken na de opsomming van Koentje. Iedereen voldeed wel aan een van de criteria. We slapen niet goed. Natuurlijk dachten de jonge ouders: “dat komt door mijn kinderen”. En de ondernemers dachten: “ik heb geen keuze, de zaak gaat door”. De hele zaal was hoger management, dan hoort slaaptekort erbij.

Niet volgens Koentje. Als je wilt presteren moet je goed slapen. Zorg daarvoor. Elke topsporter die hij begeleidde moest zijn hotelkamer hermetisch afsluiten. Zelfs het ledlampje van de TV werd afgeplakt. Dat geeft vals licht. Zorg dus voor een echt donkere kamer en zet alle beeldschermen uit ruim voordat je naar bed gaat. Het helpt echt. Slaap lekker!

Koen laat het publiek fitnessoefeningen doen.