Maarten Bouwhuis

Rutte en Wilders moeten zich schamen

12 feb 2017 - Maarten Bouwhuis

Dus onze premier Mark Rutte en Geert Wilders hebben besloten het premiersdebat van RTL Nieuws te mijden. Daarmee beledigen zij de kiezer en hun opponenten. Het debat is de zuurstof van de democratie en mag nooit gemeden worden.

Nieuwe politieke plannen zijn pas goede plannen nadat de argumenten aangevallen zijn in een scherp debat. Dit voorkomt dat heilloze politieke ideeën werkelijkheid kunnen worden. Met alle gevolgen van dien voor de maatschappij.

Geert Wilders

Geert Wilders ontwijkt het debat structureel. Volgens hem moet het debat gevoerd worden in de Tweede Kamer, dat hij overigens zelf een nepparlement noemt. Maar juist de media hebben een belangrijke rol in de democratie om politieke plannen kritisch te onderzoeken. Geert Wilders is bijna nooit beschikbaar voor vragen over zijn tweets en politieke ideeën. Daarmee ontwijkt hij de media en het debat. Terwijl de kiezer toch recht heeft op tekst en uitleg over zijn politiek.

Premiersdebat

Dat Geert Wilders nu duikt door het premiersdebat af te zeggen, komt voor mij niet als verrassing. Maar waarom verlaagt Mark Rutte zich tot deze techniek?  De VVD stuurt aan op een confrontatie met de PVV. Maar je moet als politieke partij samenwerken met de media om de kiezer zo goed mogelijk te informeren. Ieder in zijn rol natuurlijk. RTL Nieuws heeft op basis van de peilingen GroenLinks ook uitgenodigd. De VVD vindt dit blijkbaar gevaarlijk en ontwijkt het debat samen met PVV. Hoeveel tegenstanders er ook zijn, de premier moet gewoon zijn beleid verdedigen. Het debat ontwijken mag nooit.

Debat over het debat

Nu gaat het debat dus over het debat zelf. Terwijl het debat in de campagne moet gaan over de inhoud. Het vergroot de kloof tussen kiezer en politiek en dat doet de democratie pijn. Alle politieke partijen hebben een absolute verantwoordelijkheid om dit voorkomen, en dat kan. In 2015 blogde ik hier al over. Regisseer met elkaar wie, wanneer, waar tegen elkaar debatteert. En doe dit voorafgaand aan de campagne.

Wij leven in een geweldig mooi land dat eigenlijk gewoon altijd goed bestuurd wordt, zeker als je het vergelijkt met heel veel andere landen. Vuile campagne spelletjes met debatontwijking als gevolg hoort niet thuis in onze volwassen democratie.