Maarten Bouwhuis

Pas op voor de Volvo Ocean Race, het is verslavende kijksport!

13 okt 2014 - Maarten Bouwhuis

Ik ben fan, ik geef het toe. Ik wil alles lezen en zien, en vooral de boten op de voet volgen. Zaterdag 11 oktober is de Volvo Ocean Race 2014-2015 van start gegaan. Zeven identieke V65 raceboten zeilen 9 maanden de wereld rond. De boot met de beste crew wint. Na mijn College Tour interview met Bouwe Bekking, de schipper van Team Brunel, was ik verkocht.

De wedstrijd duurt negen maanden. Onderweg zijn er acht stop-overs om bij te tanken. De zeilers zitten sommige etappes vier weken continu op zee. En elke zee-mile moet er maximaal gevaren worden. Het is een uitputtingsslag. Na het vertrek uit Allicante zijn de boten uit zicht. De eerste stop is Kaapstad in Zuid-Afrika.

Daarmee lijkt de Volvo Ocean Race niet erg aantrekkelijk als kijksport. Niets is minder waar. Aan boord van elke boot zitten 8 zeilers en 1 OBR; de On Board Reporter. Hij brengt 24 per dag nieuws en verhalen vanaf de boot. Wat maken de zeilers mee? Welke strategie kiest de schipper en hoe zwaar is het om nauwelijks te slapen en 24 uur per dag te racen? De OBR mag niet meezeilen, ook niet als alle hens aan dek is in slecht weer bijvoorbeeld. Het is embedded journalism in dienst van Volvo.

Via de site en de app van de Volvo Ocean race is alles te volgen. Vijf keer per dag krijg ik een update van de positie van de boten. ‘Waar vaart Bouwe?’ Ik wil het weten, nu! Neem eens een paar minuten tijd om foto’s en films van de race te bekijken. Het is geweldige sport. En het volgen van de race is verslavend, met dank aan de OBR.

In juni 2015 is de laatste pit-stop in Den Haag. Hopelijk vaart Team Brunel dan al in winnende positie. De datum staat in kapitalen in mijn agenda, Hoewel de organisatie niet precies weet wanneer de pit-stop is. Dat hangt af van de wind…

Via de tracker op de app zijn de boten 24u per dag te volgen.