Maarten Bouwhuis

Keukentafel als exportproduct

16 sep 2014 - Maarten Bouwhuis

Al jaren mag ik zorg seminars leiden voor Avero Achmea. Het zijn goed georganiseerde seminars die ook mij elke keer bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de zorg. Waarom zijn onze specialisten zo duur? Waarom rijst de ouderenzorg de pan uit? En waarom wordt de zorg nooit goedkoper?

Hoe meer ik leer over de financiële basis van ons zorgstelsel, hoe minder ik er van begrijp. Als een CFO van een ziekenhuis uitlegt dat de totale begroting van zijn ziekenhuis stijgt, terwijl het aantal behandelingen al jaren daalt, wat moet ik dan denken als belastingbetaler?

Op 4 september 2014 ging het zorg seminar over de transitie in de ouderen- en thuiszorg. Het kabinet heeft groot geloof in het keukentafelgesprek bij de zorgbehoevende thuis. Gemeente, zorgverleners en familie moeten samen vaststellen wel zorgtaken formeel en informeel ingevuld worden. Het recht op zorg verdwijnt. En gemeentelijke ongelijkheid doet zijn intrede. Geen slechte ontwikkeling want ouderdom is geen ziekte maar een gegeven in het leven waar je je op voor kunt bereiden. Iedereen is regisseur van zijn eigen leven.

Hoe het keukentafelgesprek als politiek instrument zal uitwerken, moet nog blijken. Veel gemeenten moeten het beleid nog ontwikkelen, terwijl de wet op 1 januari 2015 al ingaat. In ieder geval is deze beleidsontwikkeling in het Nederlandse zorgsysteem internationaal niet onopgemerkt gebleven. De Amerikanen onderzoeken de methode. Nadat Wim Kok het poldermodel exporteerde onder de naam ‘the third way’, brengt zorg-econoom Xander Koolman nu de Kitchen Table Meeting naar de VS.