Maarten Bouwhuis

Inspraakavond over het plan dat nooit doorging

29 sep 2014 - Maarten Bouwhuis

Wekelijks komen er honderden wilde plannen binnen bij de gemeenten in Nederland. Plannen van ondernemers en ontwikkelaars om te bouwen. Plannen die invulling geven aan de droom van elke ondernemer; zijn eigen project!

Zo ook in Rotterdam. De stad in Nederland die natuurlijk staat voor creativiteit en ondernemerschap. De gemeente toetst elk plan op haalbaarheid en de vraag of het binnen het staande beleid van de gemeente past. Een kwestie van vinkjes zetten door de ambtenaar en politieke toetsing bij de wethouder. Dit heet de pre-planfase, toch een mooi ambtelijk woord.

In deze pre-planfase wordt er niet met bewoners gecommuniceerd. Waarom niet? Omdat het overgrote deel van de plannen nooit doorgaat. De plannen overleven het ambtelijke afvinken niet. Na de pre-planfase volgt de planfase. Dan start de gemeente de communicatie met de bewoners op. In deze fase kan het plan alsnog niet doorgaan, iets wat veel bewoners niet begrijpen.

Ten noorden van Rotterdam ligt Park16hoven, een luxe woonwijk met veel jonge gelukkige gezinnen. Naast de woonwijk moest een GGZ-instelling komen. Althans de gemeente zat met BAVO-Europoort in de pre-planfase. De bewoners wisten van niets. Totdat het plan uitlekte en honderden boze bewoners hun woede en angst naar de gemeente uitten. Een GGZ-instelling naast een woonwijk, dat kon toch niet.

In allerijl belegde de gemeente een bewonersavond. Ik mocht de avond leiden als onafhankelijk moderator. Twee weken voor de bewuste avond trok BAVO-Europoort het plan terug. Nieuwbouw was niet meer nodig. De wijk krijgt geen GGZ-instelling om de hoek. Toch ging de bewonersavond door. Zo’n 100 bewoners waren nog steeds boos. Hoe kon de gemeente ruimte geven aan dit plan of waarom wisten zij er niets van?

Er is de vraag of psychiatrisch patiënten in de gebouwde omgeving behandeld moeten kunnen worden, of niet? Dat is een lastig maar belangrijk debat. Mij is in ieder geval wel duidelijk dat de pre-planfase maar beter geheim kan blijven voor bewoners. Ik ben een groot voorstander van transparantie door de overheid, maar als alle wilde ideeën die binnenkomen bij de gemeente gecommuniceerd worden aan burgers, ben ik (en mijn collega’s) de hele week inspraakavonden aan het leiden. Inspraakavonden over plannen die nooit doorgingen.