Maarten Bouwhuis

Ik heb besloten. Ik ga niet stemmen.

05 apr 2016 - Maarten Bouwhuis

Wat is dit een dilemma. Waarom is er een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne dat zo ingewikkeld is, dat niemand het goed kan uitleggen? Waarom gaat het debat over alles behalve het verdrag zelf? Waarom is er überhaupt een referendum?

Onze democratie is een groot goed. Als kind van een hoge ambtenaar kreeg ik het politiek besef en de waarde daarvan van jongs af aan mee. Samen met mijn boezemvriend Donatello Piras beleefde ik als student de nacht van Wiegel. We waren ook tegen. Onze representatieve democratie geeft al 70 jaar welvaart, vrijheid en vrede. Waarom dan toch dat referendum?

Dit stemfeestje kost 40 miljoen, maar dat maakt me niet uit. Democratie mag wat kosten, en alles beter dan geen democratie. Onze democratie moet ook met de tijd mee, dus zo slecht is een referendum helemaal niet. Maar niet dit referendum, niet over dit associatieverdrag. De initiatiefnemers en tegenstanders van het verdrag helpen het instrument referendum vakkundig om zeep. Dit doen we toch nooit meer?!

Het project EU toont voor mij aan dat samenwerking leidt tot vrede en welvaart. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot. En natuurlijk heeft doorgeslagen marktwerking ook een keerzijde. Maar niet samenwerken met landen levert altijd minder op dan wel samenwerken. Samenwerken met Oekraïne is dus een goede zaak. En het invullen van de details van de samenwerking laat ik graag over aan de representatieve democratie.

Ik ben dus voor het verdrag, maar ik ga niet stemmen. Ten eerste ben ik tegen dit referendum, dus waarom zou ik meedoen? En ten tweede gok ik erop dat de opkomst van 30% niet gehaald zal worden. De achterban van Geenstijl/Geenpeil is niet groot genoeg, om samen met de voorstanders die wel mee doen, de drempel te halen. Het is een gok, ik weet het. Maar ik heb besloten.

Voor het eerst in mijn leven laat ik mijn stemrecht liggen. Zelfs voor de waterschapsverkiezingen heb ik me verdiept om te stemmen. Democratie is een groot goed, maak dus gebruik van je recht. Maar dit idiote referendum… ik stem strategisch niet, zoals velen hoop ik.