Maarten Bouwhuis

‘Het moet wel interactief zijn’

02 sep 2014 - Maarten Bouwhuis

Dit is waarschijnlijk de meeste gehoorde zin in elke voorbereiding van een congres. Maar wat bedoelt de opdrachtgever met ‘interactief’? Mag het publiek vragen stellen, een mening hebben, die mening ook uiten in debatten en discussies? Hoever mag interactiviteit op een congres gaan?

Wat mij betreft kan een debat, symposium of congres niet interactief genoeg zijn. Er zit heel veel kennis in de zaal, gebruik die kennis dan. Maar hoe doe je dat? Als dagvoorzitter is er niets leuker dan de zaal in te duiken en in gesprek te gaan met de deelnemers. Wie zijn het? Wat doen ze? Wat vinden ze?

Maar ja, met 200 man in de zaal is een gesprek met iedereen een uitdaging. En dus zijn er veel interactieve stemsystemen die gebruikt kunnen worden. Als dagvoorzitter kom ik er veel tegen. Wat zijn de verschillen:

VoxVote

VoxVote is een open source stemsysteem dat gebruikt maakt van smartfoons van congresbezoekers. De bezoekers hebben internet nodig om het te gebruiken, dat is een nadeel. Het grootste voordeel is dat elke docent, spreker of dagvoorzitter het systeem zelf kan inrichten. Alle resultaten van het gebruik blijven ook openbaar online. Daarmee voegt VoxVote ook content toe.

Buzzmaster

Buzzmaster is ontwikkeld door collega dagvoorzitter Rens de Jong. Het stemsysteem werkt met de eigen smartfoons van de deelnemers. Zij hebben echter geen internet nodig, want de technicus/ redacteur van buzzmaster neemt een eigen stand alone wifi netwerk mee. Het systeem is razendsnel en biedt veel mogelijkheden. Het systeem vereist een getrainde redacteur om het inhoudelijk goed te gebruiken. Ik werk regelmatig met Buzzmaster en dat voegt echte interactie toe aan het congres.

IVS

Het meest bekende stemsysteem dat al jaren gebruikt wordt. Iedereen heeft ze wel eens in de hand gehad. De grote zwarte kastjes die vooral lijken op een afstandsbediening van de TV. Het stamt van voor de tijd van smartfoons en heeft weinig mogelijkheden. Het is betrouwbaar, maar traag. En duur om te huren.