Maarten Bouwhuis

Herna Verhagen doet het enige juiste

07 dec 2016 - Maarten Bouwhuis

PostNL wordt niet verkocht aan Bpost, en dat is maar goed ook. Het Nederlandse postbedrijf is geprivatiseerd en naar de beurs gebracht. Het bedrijf is in handen van aandeelhouders. Dat maakt een overname door een ander bedrijf altijd mogelijk. En dus besloot Bpost een bod te doen op de grote broer uit Nederland. Mij is echter nooit duidelijk geworden waarom PostNL überhaupt niet zelfstandig verder zou kunnen. Die vraag wordt nergens beantwoord.

Op BNR Nieuwsradio is oud CEO Ad Scheepbouwer volstrekt helder: ‘het is een volkomen terechte beslissing’. Hij legt nogmaals uit dat Bpost na de overname voor 40% in staatshanden is. Daarnaast loopt het bedrijf sterk achter in digitalisering en heeft het een achterstand op de pakkettenmarkt. Er is geen enkel synergievoordeel te behalen, dus waarom zou PostNL samen moeten gaan met Bpost? Hij vergelijkt de overname het met het drama Airfrance KLM. Duidelijker dan Ad Schoupbouwer kan ik mijn standpunt niet verwoorden.

Mijn grootste verbazing zit eigenlijk in het enkelvoudige standpunt van de aandeelhouders en de VEB. Zij vinden dat PostNL in gesprek had moeten gaan met Bpost. De VEB vraagt zich af hoe PostNL aandeelhouderswaarde blijft creëren in de Nederlandse markt. Het aandeel zakt met ca. 10% vandaag, want de premie bij verkoop zat al opgesloten in de koers. Dat zegt toch alles over het korte termijn financiële belang dat aandeelhouders najagen. Hebben zij dan niets geleerd van de verkoop van ABN AMRO, die volledig gericht was op aandeelhouderswaarde. Herna Verhagen (CEO PostNL) zou ook een mooie vertrekpremie tegemoet zien bij verkoop, maar zij zwicht niet zoals Rijkman Groenink dat wel deed.