Maarten Bouwhuis

Ben ik nou ondernemer of niet?

05 jan 2015 - Maarten Bouwhuis

Ik heb een bedrijf, ik werk voor eigen risico en moet mijn eigen business binnen halen. Ik ben Ondernemer. Maar ik heb geen personeel, nauwelijks kosten en geniet van een warm thuis bij BNR Nieuwsradio. Ik ben ZZP-er of freelancer zoals dat heet in de journalistiek. Ben ik wel ondernemer? Ik behoor in ieder geval tot een populaire groep. In  2014 kwamen er maar liefst 50.000 ZZP-ers bij. Dit zijn er nu bijna 880.000 meldt de NOS. Overigens sluit ik me aan bij het pleidooi om de ZZP-er voortaan ZP-er te noemen (zelfstandig professional).

Het is een vraag zonder absoluut antwoord. Het doet er ook niet echt toe. Ik heb plezier in mijn werk als presentator en dagvoorzitter en geniet van de vrijheid van het ondernemen. Ik voel me namelijk wel echt ondernemer. Ik heb een BV-tje en de jaarlijkse dans met de accountant leidt tot lekker clichématig ondernemers-klagen.

Dit jaar zal nieuw licht werpen op mijn ondernemersvraag. Ik mag elke week in debat met ondernemers uit heel Nederland. Als presentator van het nieuwe BNR programma ‘Gangmakers’ reis ik langs ondernemersborrels en netwerkbijeenkomsten. In dit opinieprogramma discussiëren de ondernemers over actuele ondernemerszaken. Wat speelt er bij hun in de regio? Wat vinden ze daarvan? En wat zijn hun ideeën om de Nederlandse economie vooruit te helpen?

BNR Gangmakers staat letterlijk tussen de ondernemers. Een aantal schuift aan bij de microfoon van de BNR locatie studio. Alle bezoekers aan onze uitzendingen kunnen meediscussiëren via de interruptie microfoon in de zaal. Dat belooft dus levendige radio te worden.

Ik ben zelf ondernemer en dat helpt natuurlijk in het leiden van dit prachtige nieuwe radioformat dat BNR samen met Olympia uitzendbureau heeft ontwikkeld. Tegelijkertijd ben ik benieuwd naar de ondernemersverhalen die mij weer op mijn plaats zetten als eenvoudige freelancer.